esmaspäev, 1. mai 2023

Suira kättesaamine ja hoiustamine

 Suir on kõrge toiteväärtusega, üldtugevdav ning sisaldab mitmeid organismile vajalikke aineid. Suira võib pidada õietolmu konsentreeritud vormiks.

Suiras on palju vitamiine (B1, B2, B3, B5, B6, E, C, P, D ja K), makro- ja mikroelemente (kaalium, magneesium, fosfor, raud, vask, tsink, kroom, jood, koobalt jt), asendamatuid aminohappeid ja rasvhappeid (oomega-3- ja oomega-6-rasvhappeid), fermente, looduslikke antibiootikume, antioksüdante, hormoone ja teisi bioaktiivseid aineid.

Peale vurritamist kärgede sorteerimine

  • Tumedad suirakärjed sorteerida eraldi välja
  • Heledad suirakärjed jätta alles järgmiseks hooajaks
  • Väga vähese suiraga tumedad kärjed lähevad sulatusse

Suirakärgede hoiustamine

  • Jahedas, soovitavalt alla 10 kraadi
  • Kuivas, õhuniiskus soovitavalt alla 60%
  • Närilistele kättesaamatus kohas
  • Kärgi ei tohi hoida keldris
  • Koide peletamiseks ei tohi kasutada äädikat, suirale jääb äädika lõhn juurde

Kuidas suira kätte saada?

  • Ükshaaval nokkides kärjekannust
  • Külmunud suirakärje mehaaniline lõhkumine

Enne suirakärje lõikamist
  • Tuleb jälgida, et ei oleks hauet ja mett
  • Ei oleks kärjekoid, koi võrke ja kookonit
  • Suir ei oleks hallitanud
  • Suiralest ei ole kahjustanud suira
Kärje lõhkumine
  • Suirakärg murtakse või lõigatakse traatide vahelt raamist välja
  • Murdmisel säästame traate ja suiratomp jääb terveks
  • Kärjetükid kotiga sügavkülmikusse 24 tunniks
Suira lõhkumine
  • Külm muudab vaha rabedaks
  • suirakärge tuleb lõhkuda, et suiratombu küljest tuleks lahti
  • nukukest ja vaha
  • Liigsel lõhkumisel kaotame palju suira, kuid tulemus on parem (nukukestad saame eemaldatud)
Suirapuru sõelumine
  • Suurema silmaga sõel, kust mahub ainult 1 suiratomp läbi. Lõhkumata tombud jäävad sõela peale, need saab hiljem uuesti purustada
  • Emalahutusvõre, puhas suir jääb võre peale, peenemad osakesed kukuvad läbi.
  • Peenema suira kätte saamiseks kasutada sõela 2x2mm

Suira kuivatamine

  • Toores, pehme(iiris), krõmpsuv
  • Õietolmukuivatis 1-2 päeva 40 kraadi juures
  • Restidel õhuke kiht 1cm
  • Põrandaküttel, ahju otsas jne.

Suira säilitamine
  • Kuiva suira säilitamine hermeetiliselt suletud anumas
  • Jahe ruum
  • Toore suira säilitamine ainult sügavkülmikus

https://maaelu.postimees.ee/3579291/suir-ehk-mesilaste-leib-varustab-ka-inimest-vaart-toitainetega

Suira käitlemine https://mesindusprogramm.eu/wp-content/uploads/2020/04/Tarmo-Teetlok-Suira-K%C3%A4itlemine-14.11.17-Tallinn.pdf

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kui palju mett kulub 1 kg vaha tootmiseks?

 Soodsates tingimustes kulub 1 kg vaha tootmiseks kuni 3,5 -3,6 kg mett.  Allikas: "Mesilaspere hooldamine" Valmar Lutsar/Andres T...