esmaspäev, 1. mai 2023

Kanarbikumee vurritamine

 Sitkemat mett on radiaalvurriga kärgedest üpris raske kätte saada, samuti võib probleemseks osutuda rohke suiraga kärgede vurritamine – heledamad kärjed kipuvad purunema. Seega on igasugust mett, sealhulgas ka kanarbikumett võimalik käidelda horidiaalvurriga. Pealegi on veidi küsitav, kas väiksema mesila korral investeering suure tootlikkusega radiaalvurri ikka ära tasub.Võimalusel oleks hea kärjed vurritada kohe peale tarust väljavõtmist, siis on mesi veel soe ja tuleb kergemini välja. Koguneb aga kärgi palju või pole mahti kohe vurritama hakata, tuleks neid enne vurri panekut kümmekond tundi soojas ruumis hoida. Eriti oluline on soojendamine sitkemate meeliikide, nagu kanarbiku- või lehemee puhul, sel juhul peaks kärjed soojendama üles 32-33 kraadini. Praktilised kogemused näitavad, et madalamal temperatuuril ei taha mesi hästi välja tulla, juba 35 kraadini soojendatud kärjed on aga sedavõrd pehmed, et kipuvad vurris lömastuma ja mesi jääb ikka kätte saamata. Ka vurritusruum võiks olla soe, kanarbikumee vurritamisel tasuks temperatuur hoida isegi 25-26 kraadi juures. Kui vurriruumi sedavõrd soojaks kütmine on raskendatud, võib vurri kaane külge kinnitada soojapuhuri või juuste kuivatamiseks mõeldud fööni. Siinjuures tuleks jälgida, et temperatuur vurris sees üle 30-35 kraadi ei tõuseks, vastasel juhul on kärgede purunemine, eriti heledate ja pooltühjade puhul garanteeritud.

Allikas: https://www.metsamesi.ee/mesinikule/sugis/ 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kui palju mett kulub 1 kg vaha tootmiseks?

 Soodsates tingimustes kulub 1 kg vaha tootmiseks kuni 3,5 -3,6 kg mett.  Allikas: "Mesilaspere hooldamine" Valmar Lutsar/Andres T...